10 Kasım 2019 Pazar

KENT HUKUKU VE KENTİ BİRLİKTE YÖNETMEK

Posted by   on

Sayın Konuklarımız,         
Değerli Katılımcılar ve 
Basın Emekçileri   "kent hukuku ve kenti birlikte yönetmek" konulu çalıştayımıza 
hoş geldiniz.   

Bu yıl başında düzenlediğimiz “kent hakkı” forumunda; katılımcılarının ortak değerlendirmeleri sonucu tespit edilen hak ihlallerini  5 ana başlıkta toplamıştık.  
1-Halk Katılımı, kent Yönetimi ve işleyişi  2- Çevre, Doğa ve Sağlık 3- Kentsel Doku ve Barınma   4- Ulaşım ve Dolaşım 5 – Eşitsizliğe Maruz Kalanlar ve Sosyoekonomik Dezavantajlılar  

Bugün, genel anlamda bütün bu hak ihlallerinin çerçevesini ortaya koymak üzere,  “kent hukuku” üst başlığı altında ilk ana başlığımız olan “halk katılımı, kent yönetimi ve işleyişini” ele almak istedik.

Önümüzdeki süreçte de yine “kent hakkı” kavramı üzerinden güncel gelişmelerle birlikte “sağlıklı çevrede yaşam hakkı”, “ulaşım hakkı”, “barınma hakkı”, “su hakkı” gibi konuları ele almak istiyoruz. Böylece yaşam biçimi ve yönetim anlayışı olarak toplumsal olandan yana, kamusal çıkarları esas alan çalışmalar yaparak kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.  
Zira “Kent Hakkı” kavramıyla ortaya konulan bütün değerlerin hepimiz için yaşamsal öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

Her şeyden önce, doğal, kültürel, tarihsel olarak sahip olduğumuz bütün değerlerimizi korumak, yaşatmak ve
bu doğrultuda toplumsal ihtiyaçlarımızın ayrıcalıksız bir şekilde karşılanmasını istemek, karar süreçlerinde kentte yaşayanların aktif katılımlarının önünü açmak kent hakkının gereğini yerine getirmektir.  

Kentte var olan hakkında söz söylemek, ona ulaşabilmek ve kullanabilmek, aynı zamanda onu değiştirebilme imkanlarıyla birlikte ele alabilmek,  kent hakkının kolektif bir hak olarak değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Bu nedenle farklılıklarımızla kendimizi özgürce ifade etmeyi, dışlanmamayı, doğrudan bilgiye ulaşarak kente ilişkin alınan kararlarda söz sahibi olmayı talep etmekten kaçınamayız.

Şurası da bir gerçek ki yetki ve nüfuz sahibi olanlara bel bağlanmanın her birimizi çaresiz bıraktığını  deneyimlerimizle yaşamaya devam etmekteyiz.

Bu konuda merkezi veya yerel iktidar sahiplerinin, kendilerine özgü  bahanelerine, zaruret hallerine, maksatlı yönlendirmelerine rıza göstermeye devam ettikçe, toplumun çaresizlik halleri sona ermeyecek…  
Daha da vahimi, bu süreç hepimizi telafisi imkansız mağduriyetlere ve ekolojik yıkımların başladığı bir girdaba doğru yol almamıza neden olmaktadır. 

Yaşam alanlarımızda paraya tahvil edilebilecek her şeye yönelik sınır tanımaz saldırganlıklar, tüm canlı türlerine yönelik yaşanan acımasız kıyımlar, gezegenimizi tehdit eder hale gelen küresel iklim krizi ve bunun sorumlusu olan kapital hegemonya, sonunda bu dünyada hepimizi “olmak veya olmamak” sorununun bir parçası haline getirmek üzeredir.  

“…Olmak ya da olmamak…” sorunsalı denildiğinde ilk akla gelen *William Shakespeare’in yaklaşık 400 yıl önce Hamlet eserinde sorguladığı gibi ;
“Düşüncemizin katlanması mı güzel, 
zalim kaderin yumruklarına, oklarına
Yoksa diretip bela denizlerine karşı
Dur, yeter! Demesi mi?” *

Bu soru bütün yakıcılığı ve güncelliği ile hepimizden cevap beklemektedir.  Zira bugün de saray yöntemleri ile toplumun zenginlik kaynaklarına el koyanlar, canlı cansız tüm varlıkları, kendi iktidarları için fütursuzca yok sayıyorlar.

Evet, bütün sesi kısılanların, dışlananların, hakkı, hukuku, emeği gasp edilip yaşam alanları talan edilenlerin,
düşlerinin ve korkularının ötesine geçmelerine,
“….zamanın kırbacına,
Zorbanın kahrına, gururunun çiğnenmesine,
Sevgisinin kepaze edilmesine,
Kanunların bu kadar yavaş,
Yüzsüzlüğün bu kadar çabuk yürümesine,
Kötülere kul olmasına iyi insanların … “ *
kayıtsız şartsız itiraz etmek, kaçınılmaz görünen sonumuza dikkat çekmek, bir araya gelerek dur demek bütün duyarlı çevrelerin ortak sorumluluğu olması gerektiğini düşünüyoruz.  

Bu yolda bizlerle beraber olan, uzak, yakın yerlerden gelen konuklarımıza, katılımcılara sağlayacakları katkılarından dolayı şimdiden çok teşekkür ediyoruz.

Aynı şekilde hak hukuk mücadelesine omuz veren, bu etkinliği birlikte düzenlediğimiz Antalya Barosu’na ve bu çalıştayın gerçekleşmesinde emeği geçen başta Baro emekçileri olmak üzere bütün arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimle çalıştayımızın başarılı geçmesini  diliyorum.
 






















Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın