25 Şubat 2018 Pazar

SUÇLU MU ARIYORSUNUZ ? (2)

Posted by   on






Konyaaltı sahil düzenlemesi,  kıyı kanununda yer alan yapı yasağı, yapıların kıyı kenar çizgisine yaklaşma mesafeleri ve  toplumun yararlanmasına açık yapılar bakımından yasal düzenlemelere aykırılıklar taşımaktadır…



Suçlu mu arıyorsunuz (1) başlıklı yazıda,  kumsal kullanımının esas olarak
büfe işletmecilerine bırakıldığını,
yasaya aykırı olarak kumsalın parsellenerek, şezlong ve şemsiye kiralanması amacıyla
büfe işletmecilerine yer tahsis edildiğini belirtmiştik.

Bu durum üzerinde tartışılmayacak kadar açık suç teşkil eden bir düzenlemedir.

Ancak işlenen suçlar yalnızca kumsal kullanımı ile sınırlı değildir.



Şemada belirtilen ve 3621 sayılı kıyı kanunu 4. Maddesinde açıklanan;

Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, taşkın durumları dışında, suyun karaya değdiği noktaların birleşmesinden oluşan çizgiyi, 
Kıyı Kenar çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturulduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırını,
Kıyı: Kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alanı,
Sahil şeridi: Kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alanı,
Dar Kıyı: Kıyı kenar çizgisinin, kıyı çizgisi ile çakışmasını,

Toplumun yararlanmasına açık yapı: Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ve serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıları,
ifade etmektedir.

Yasanın 5. Maddesinde ise  Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespitinin zorunlu olduğu/ Sahil şeritlerinde yapılacak yapıların kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabileceği/ Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebileceği belirtilmektedir.


Konyaaltı sahili mevcut kıyı kenar çizgisinin, Google Earth programı üzerine koordinatlı olarak işaretlenmesi sonucu ortaya çıktığı gibi (kırmızı olan) kıyı kenar çizgisinin Akdeniz Bulvarındaki karayolunu, (sarı olan) sahil şeridinin de yerleşim alanlarını fazlasıyla geçtiğini ortaya koymaktadır.

 

Bu duruma göre ;  
1-projede görülen yapılaşmaların özellikle kıyı büfelerin ve sahil duvarlarına bitişik yapıların yasaya uygun düzenlenmediği, kıyı kenar çizgisi yaklaşma mesafelerine uyulmadığı gibi daimi risk altında olduğu, bu haliyle dalga boyları itibariyle kamu malının zarar görmesi açıkca öngörülebilir yapılaşmaların söz konusu olduğu...    

2-Ayrıca projede yer alan yapılaşmalar konut dokunulmazlığı olmayan yapılar değildir… Beach parkta yer alan yapılaşmaların tamamı ticari amaçlıdır. Yönetim planında yer verilmediğinden mevzuata göre tespit edilecek kural ve ücret tarifesi doğrultusunda işletilmeyeceklerdir. Bu durum bu alanın belirli kişi ve topluluklara (ancak parası olanlara) ayrıcalıklı kullanım hakkı tanıyacaktır. Diğer bir ifade ile bu ticari üniteler genellik, eşitlik ve serbestlik ilkeleri gereği herkesin ortak kullanımına açık bulundurulmayacaklardır.

Toplumu ayrıştırıcı, dışlayıcı fiili bir durum yaratacak  olan bu düzenleme, kamu otoritesi aracılığı ile kamusal alanın çeşitli çıkar çevrelerinin zenginleşme aracı olarak kullanılmasına neden olacaktır.     

Suçlu mu arıyorsunuz ? devam edecek...

Not: harita ve fotoğraf Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı Serter Kocababa’nın Mayıs 2017 tarihli  Yüksek Lisans Tezinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın