2 Ocak 2023 Pazartesi

2022 YILI ANTALYA "KENT HAKKI" İHLALLERİ

Posted by   on

KAMUOYUNA VE KAMU GÖREVLİLERİNE DUYURUDUR…

Antalya Kent İzleme Platformu olarak envanterini çıkardığımız 2022 yılı “kent hakkı ihlalleri”, önceki yıllardan farklılık göstermedi. Ama Antalya’da yaşanan pek çok “hak ihlali konusu” önceki yıllara fark atarak katlandı, diyebiliriz.

Hayat pahalılığı, İşsizlik, Güvencesizlikler, Planlama İlkelerine Aykırılıklar, Barınma ve konut hakkı gibi temel sorunlarda Türkiye’nin ilk sıralarında yer aldık.   

 

2022 yılında da, 

**Kentin Doğası, Tarihsel Değerleri ve Ortak Alanları korunamadığı gibi çok açık bir şekilde ve rekor düzeyde kamusal alanlarımız satışa çıkarıldı. Binlerce dönüm Hazine Arazileri, planlama bütünlüğü olmaksızın ya tahsis edildi ya da satıldı.

**Doğa; Maden, Mermer ve Taş Ocaklarıyla talan edildi.

**Su kaynaklarımız kullanılamaz hale getirildi.

**İmarsız yapılaşmalar hızını kesmezken imara açılan tarımsal karakterli topraklarımız beton ve asfaltla heba edildi.

**Artan yapılaşma ve nüfus yoğunluğu ile trafikteki özel araç sayısında rekorlar kırıldı.

**Egsoz gazı, kimyasal atıklar, gürültü, kirlilik ile hiçe sayılan sağlıklı yaşam hakkımız başta olmak üzere, acımasız yoksullaştırma politikaları “İki Antalya” arasındaki ayrışmayı ve farklılaşmaları daha da derinleştirdi.


Dışlanan ve kendi haline bırakılan dar gelirli kent sakinleri, emeği ile geçinenler, açlıkla baş başa bırakılan “çocuklar”, “gençler”, her türlü tehdit ve tehlike altında yaşamaya zorlanan “kadınlar” , “engelliler” “yaşlılar” daha da zorlu ve hak etmedikleri koşullar altında yaşam mücadelesi veriyorlar.    Küçük bir azınlığın steril hayatını, öncelikle onların beklentilerini kollayan, güvence altına alan, dünya kenti söylemini dilinden düşürmeyen iktidar odaklarının kente karşı işlediği suçlar artarak devam ediyor.

 

Antalya’da yaşam alanlarımızda 2022 yılına damgasını vuran iki önemli gelişme oldu.

Senenin başında “Kırcami Planlaması” ile kendini gösteren, Belediye Meclislerinde yer alan tüm partilerin birlikte hareket ettikleri “SİYASET ve RANT İŞBİRLİĞİ”;

Senenin sonunda da, “siyaset ve rant işbirliği’nin” neden olduğu ve esas olarak Kumluca/Finike/Demre de kendini gösteren DOĞANIN HIŞMI…

 

Planlama ilkelerine aykırılıkların, alt yapısız düzenlemelerin ve kullanılamaz hale getirilen su yataklarının yerleşimlerde neden olduğu acılar, maddi ve manevi kayıplarımız son bulmuyor. Sözün bittiği yerlere yaklaşıyoruz… 

2022 yılı da tüm dünyada olduğu gibi Antalya’da da ekosistemi gözeten, toplumcu, dayanışmacı, eşitlikçi, özgürlükçü değişimin, katılımcı yönetim anlayışının kaçınılamaz, ertelenemez bir zorunluluk olduğunu gösteriyor.

 

                                                                                   ANTALYA KENT İZLEME PLATFORMU

                                                                                                          Sözcüsü

                                                                                                  Av.Mustafa ŞAHİN      


2022 yılında ANTALYA’da yaşanan                                                           

KENT HAKKI İHLALLERİ 

I-HALK KATILIMI, KENT YÖNETİMİ VE İŞLEYİŞİ

Kentler, kentte yaşayanlara aittir. Bu çerçevede, kentlerin doğal, ekolojik, tarihsel, kültürel ve ekonomik zenginlikleri kentlilerin ortak değerleridir. Bu değerlerin, idaresi, planlamasında toplum geleceğini ve kendilerini etkileyecek her türlü yerel yönetim karar süreçlerine kentlilerin aktif bir şekilde katılma hakları vardır.

02.01.2022>    
Kırcami planlaması için Muratpaşa Yönetimi ve mecliste bulunan 4 parti mutabakatı ile           referandum yapıldı. Evet oyu verilirse Mahkemece iptal edilen plan yeniden yürürlüğe                      sokulacak, hayır çıkarsa yeniden plan yapılacağı ve sürecin sil baştan uzayacağı açıklandı.                     Sonuç EVET oldu.

14.01.2022> 

1984 - 2020 yılları arasında çekilen uydu fotoğraflarına davalı olarak yapılan Akademik                      çalışma sonucunda Antalya betonlaşma hızı belgelendi. 2021 yılı  itibariyle 2.5 milyon                            nüfusu aşan Antalya’da şehirleşmenin değil aratarak betonlaşmanın gerçekleşmekte olduğu ortaya konuldu.   

25.01.2022>     

Antalya Kent Konseyi İmar Planlama Çalışma gruba Kırcami ile ilgili basın                                 açıklaması yaparak referandumun planlamanın tekniği ve ilkelerinin önüne geçecek bir                            olgu olarak görülmemesi gerektiği; altlığı bozuk, halihazır duruma uygun olmayan                                 plana devam edilirse, mülk sahiplerinin hak kayıpları ile maliyeti yüksek kamusal                        kayıplarının söz konusu olacağı, kamu kaynakları zarara uğratılacağı bildirildi. Yeşil                            alanların, su kaynaklarının göz ardı edildiği, Ulaşım bağlantılarının iptal edilen plandaki gibi                korunmak istenmesi de tüm kenti olumsuz etkileyeceği açıklandı.

07.02.2022>     

Antalya Milli Eğitim okullarında 2019- 2020-2021 yıllarında yapılan ihalelerde yaşanan   usulsüzlükler, eksik ve hatalı iş teslimleri Sayıştay raporlarına yansıdı ve incelemeler başlatıldı.

08.02.2022>

Antalya Tıp Fakültesi, Eğitim Araştırma, Atatürk Devlet ve Kepez Devlethastanelerindeki sağlık çalışanları haklarını almak için grev yaptı.

18.02.2022>     

Antalya Büyükşehir kendisine ait kum ocağından izinsiz olarak 80 kamyon kum alması                      nedeniyle Gündoğmuş Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. 

21.02.2022>     

Evsiz vatandaşların barınma, gıda, öz bakım gibi ihtiyaçları için oluşturulan “bimekan”                      adlı uygulamanın göstermelik ve işlevsiz halden çıkarılması istendi.

22.02.2022>     

Şehit Metin Darbaş Ortaokulunun Hatalı ve eksik imalat ile kabul edilmesi sonucunda                      okulun sundurma balkonu çöktü

23.02.2022>

 Konyaaltı plajlarında yaz kış büfeleri işgalleri sürüyor. Sökülen mobilyalar, eklenen                       naylon kaplamalar, doğal yapıyı bozan demir platformların ardı arkası kesilmiyor

28.02.2022>

TÜRGEV, ENSAR, TÜGVA gibi vakıfların Milli Eğitimi kontrol ettiği, tarikat veCemaatlerin bakan indirip atadığı, onlarla protokol yapılarak eğitimin bu çevrelereteslim edildiği eğitim örgütlerince açıklandı.

08.03.2022>     

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle Üçkapılar’da yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi çok sayıda katılımcı göz altına alındı.

24.03.2022>

Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği “Yörük Göçleri Festivali” temel sorunlarını ele                    almaması, göstermelik, protokol yağlığı ve yüksek maliyetleriyle Yörüklerin eleştiri ve                    tepkilerine neden oldu.

03.04.2022>

Ülkenin sebze meyve deposu olarak değerlendirilen Antalya’da fiyatların                                   düşmesini beklemenin hayal olduğu, haldeki fiyatların daha da artacağı açıklandı.

08.04.2022>

Alanya Belediyesinin “Gönül Pınarı Projesi” kapsamında topladığı giysi bağışlarını bir                      şirkete ihale ettiği, bu şirketin de ihtiyaç sahipleri yerine giysileri tekstilde hammadde                      olarak kullanmak üzere Mersin’e gönderdiği tespit edildi.

25.05.2022>

Antalya’da yapması gereken trafoları kurmayıp bedelini kamuya yansıtan Cengiz  ve Kolin ortaklığının neden olduğu kamu zararları Sayıştay raporlarında yer aldı.

26.05.2022> 

Antalya Büyükşehir Belediyesince Türel döneminde yaptırılan, TÜRGEV’e devredilenkız yurdu devir kararı Mahkemece iptali edildiği ancak Böcek yönetimince  kararın temyiz edilerek yurdun Türgev’de kalmaya devam ettiği, Türel döneminde TÜRGEV’e toplamda 3 yurt tahsis ettiği ortaya çıktı.

01.06.2022>     

Antalya YİKOB tarafından ihale sözleşmelerine eklenen bir madde ile lüks araç  temin edilerek, kurum yöneticileri tarafından kullanılıyor.  

06.06.2022>

 Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET tarafından işletilen Topçam Piknik alanında  yer alan açık bank ve masalar denetimsizlik ve ilgisizlikten yetkisiz kişilerce İŞGAL edilerek restoran haline getirildi, masa örtüleri, mutfak aparatları ve garsonlu yemek servisleri ile alan tamamen kaçak bir işletme haline getirildi.  

18.06.2022>

Büyükşehir Belediyesi tepkiler üzerine önceki dönem TÜRGEV ve İlim Yayma  Cemiyetine tahsis edilen 2 yurda ilişkin kararları iptal etti.

22.06.2022>     

Antalya sahillerindeki işgaller artarak devam ediyor. Lara sahilinde Halka açık iskele gece kulübü olarak işletiliyor.

28.06.2022>

Meslek Odaları Konyaaltı Sahilinde büfeler ve şezlong alanlarında gerçekleşen usulsüz kullanımlar ve  işgaller ile sahillerin yapısının bozulduğunu, mavi bayrakların tehlikede olduğunu, kıyı yasasına aykırılıkların giderilmesi  gerektiğini bir an önce önlem alınması gerektiği çağrısında bulundular.

22.07.2002>     

Tüketiciler Birliği Antalya şubesinin açıklamasına göre Türkiye’de en pahalı su’yu  ASAT aboneleri kullanıyor.  

04.08.2022>

Meltem Mahallesinin 60 yıllık mülkiyet sorunları ele alınmadan yalnızca Antalyaspor                      Tesislerini ve  Akaryakıt tesisini ve turizm alanını kapsayan bir parselde imar düzenlemesi yapılamasının yasal düzenlemelere aykırı olduğu, bütünü kapsamamasının haksız ve çıkar çevrelerini kollayan bir yaklaşım olduğu açıklandı.

11.08.2022>

Doğa yürüyüşçülerinin merkezi haline gelen Tazı Kanyonunun yap işlet devret                          modeliyle işletmeye açılacağı duyuruldu.

06.09.2022>

ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğrenim gören ve Antalya kent merkezi dışından gelen                      öğrencilere hizmet veren Karatay Anadolu Lisesi Yurdu, ofis olarak kullanılmak üzere                      başka bir kamu kurumuna devredilmesi nedeniyle, yurtta konaklayan öğrenciler, 2022-                        – 2023 öğretim yılı için yönlendirildikleri Prof. Dr. Raşit Küçük Anadolu İmam Hatip  Lisesi Yurdu’na kayıt koşulu olarak kendilerinden ücret istenmediği ama namazlara ve sohbetlere katılmaları istendiği, küpe ve uzun saça izin verilmediği açıklandı. 

04.10.2022>     

1 yıl evvel halka açık Park Alanı/ Yeşil Alan olarak oy birliği ile karar alınan Kalkan                      Kalamar Koyundaki Kıyı yağmasının önünü açan plan değişikliği Kaş Belediye                      Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi.

08.10.2022>

59. Altın Portakal Film Festivalinde ödüle layık görülen sanatçıların önemli bir kısmı,                         ödüllerini hak ve özgürlük mücadelesi verenlere, Gezi Tutsaklarına, Boğaziçi Üniversitesi Direnişine, İran’da Mücadele Eden Kadınlara ve Cumartesi Anneleri'ne ithaf etti.

13.10.2022>

Serik Belek sahilinde halkın plajı kullanımına engel olacak şekilde turizm tesisi                       yapılmasına imkan tanıyan plan değişikliği iptal edildi.  

07.10.2022>

Antalya sokakları çöp kokuyor. Konteynerler çoğu zaman taşmış, boşaltılanlar kir, yağ                        içinde. Çevresinde yerler atık su, yağ ile kararmış, yanından geçmek bile zor. Yürüyüş                         yolları, parklar, kaldırımlar bakımsız, kırık dökük. Belediyeler sorumluluğu birbirine                         atıyor. Milyonlarca turist ağırlayan bu kente ve kentlilere ihanet ediliyor. Yolu kırık,                         kaldırımı bozuk, havuzu çürük vs.vs. yakınma ve şikayetleri devam ediyor…

30.10.2022>

Yoğun tepkiler ve eleştiriler sonucunda ASAT Genel Kurulu SU da kısmi ucuzlama  kararı aldı.

02.12.2022>

İçişleri Bakanlığı Temmuz 2021’de yaptığı denetimin ardından hazırlanan raporda,  Kaş’ta 2014-2021 arası dönemde toplam 2291 adet kaçak yapı tespit edildi. Sayıştay denetçileri de sadece 2021 yılında Kaş’ta 2233 imar kanununa aykırılık şikâyeti alındığını, yapılan denetimlerde ise 734 binada imar mevzuatına aykırılık tespit edildiği kaydetti. Sayıştay’ın Ekim 2022’de yayımladığı raporda, “Belediye alanının genişliği ve personel yetersizliği sebebiyle yeterli denetim yapılamadığından tespiti yapılamayan   kaçak yapı sayısının 800 civarında olduğu kurum görevlilerince tahmin edilmektedir."    Denildi

14.12.2022>   

Resmi Gazetede yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğine  göre 2023 den itibaren Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, misafirhane, kamping gibi    tesislerde konaklayanlar, buralardan aldıkları yeme-içme dâhil, hizmetler üzerinden  yüzde 2 oranında vergi ödeyecekler. Ancak müşterilere yansıtılan bu vergiler, bütün dünyadaki örneklerin tersine hizmetin verildiği yerel yönetimlere hiçbir pay               verilmeksizin tamamı merkezi yönetim bütçesine girecek. Hazine bu vergiden yılda 2,3 milyar TL gelir sağlamayı amaçlıyor.

24.12.2022>     

Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından doğal yapısı  korunması gereken Boğaçayında kum çakıl ihalesi yapıldığı, tuvanen malzemenin   işlenmesi sonucu stok malzemenin de söz konusu olduğu ihaleye bir firmanın    katıldığı,  bedelinin çok düşük tutulması nedeniyle adeta vurgun niteliğinde kamu    kaynaklarının zarara uğratıldığı gerekçeleriyle  ihalenin iptali davası ve suç  duyurusunda bulunulduğu açıklandı.

 

II-ÇEVRE, SAĞLIK ve KÜLTÜREL MİRAS

Yerel/Merkezi  yönetimlerin, doğal kaynakları ve enerji kaynaklarını, uygun ve akılcı bir biçimde yönetme; idareli kullanma, kirliliğe karşı politikalar uygulayarak ekosistemi koruma yükümlülüğü vardır. Bu kapsamda, kentsel çevre politikaları oluşturarak, atıkların yönetimi, hava, su, toprak ve yeraltı kirliliklerinin engellenmesi; doğal ve yapay çevrenin doğa kaynaklı afetlerden sakınılması koşullarını yerine getirmek suretiyle iyi sağlık koşulları sağlama sorumluluğu vardır.

 

ÇEVRE

 

11.01.2022>

Manavgat Beşkonak turizm bölgesinde yer alan Kırkkavak Mahallesinde Çevre                        Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 12 hekterlık mermer ocağı izni vermesi                        karşısında Antalya Barosu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Antalya Kent Konseyi                        hukuki süreç başlatacaklarını açıkladılar. 

01.03.2022>     

Korkuteli DEREKÖY Yaylasında kömür Ocağı açılması için ÇED gerekli değildir  raporu Mahkemece iptal edildi.

09.03.2022>     

Manavgat Beşkonak’ta açılmak istenen maden ocakları ile ilgili davalarda Düzağaç                        mahallesindeki maden ocağı için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

12.03.2022>     

Antalya Aksu’da 24 otelin yasalara aykırı olarak kıyıları işgal ettiği, haklarında şikayet                        olmasına karşın haklarında işlem yapılmadığı, sürüncemede bırakıldığı açıklandı.  

15.03.2022>

Kaş /Ulutaş köyünde 2B uygulaması bahanesi ile kaçak villa yapılmak üzere arazi                        yağması yapıldığı ortaya çıktı.

15.03.2022>     

Grida Cıty otel bahçesinde asırlık ağaçların kesildi.

17.03.2022>

DÜDEN ÇAYI ve Şelalesi Koruma ve Kirlilik  Önleme Komitesi, kirliliğin, kokunun,köpüklenmenin, balık ölümlerinin asıl sebebinin Kızıllı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda gerekli önlemlerin alınmaması sonucu gerçekleştiği açıklandı.  

22.03.2022>     

Dünya Su Günü nedeniyle yapılan açıklamada Antalya yer altı su kaynaklarının tamamı     taviz verilmeden korunmalıdır çağrısı yapıldı.

31.03.2022>     

Manavgat Kumköy sahil bandında plaj açmak için deniz kıyısında dere yatağınınyönünü değiştiren otel işletmesi hakkında adli işlem başlatıldı.

01.04.2022>

Büyükşehir Belediyesinin oluşturduğu Boğaçayı Bilim Kurulu toplandı. Konyaaltı sahilinde erozyona, daralmaya neden olan Boğaçay göleti ile ilgili bir kez daha tutum alamadan, yetkilerden rekreasyon çalışmaları hakkında bilgi alarak dağıldı.

12.04.2022>

     Manavgat Ulualan’da Kültür ve Turizm Bakanlığının 3 dönümde yapmak istediği golf                        sahası ve otel planı mahkeme kararı ile  iptal edildi.

20.04.2022>

     Lara Oteller bölgesinde yer alan Otel işletmesi Beşgöz deresindeki sazlık alanı betonla                        doldurdu, sazlıktaki balık kuş kaplumbağa gibi canlılar,             kumsaldaki endemik kum                        zambakları, kıyı erozyonu önleyen sazlıkla birlikte eko sistemi yok etti.    

28.04.2022>     

Deniz Ticaret Odası Başkanı teknesi’ne tur düzenlerken denizi kirletmekten ceza verildi  

01.05.2022>

     Kumluca Adrasan Koyunda her yıl artan sayısıyla teknelerin sahile boşalttığı pis su,                        bölgede kötü kokulara neden olurken, sahilden denize girmeyi engeller hale geldi.

10.05.2022>

    Gazipaşa’dan Kaş’a kadar sahil şeridindeki otel ve tatil köyü iskelelerinin kıyı akıntısını                        yok ettiği, suyun sığlaşmasına neden olduğu açıklandı.

12.05.2022>

    Taş ve Mermer ocaklarına karşı mücadele veren Aysin ve Ali Büyüknohutçu  çiftinin  09 mayıs 2017 de Finike’de öldürülmelerinin üzerinden geçen 5. yılında çevre örgütlerinin katılımı ile anma düzenlendi, faillerin ortaya çıkarılmaması kınandı.

16.05.2022>

    Manavgat Evrenseki nehrinden alınan örneklerde civardaki otel havuzlarında kullanılan                       kimyasallar nehre akıtılırken zehirlenme ve balık ölümlerine neden oluyorlar. 

24.05.2022>

    Aksu ilçesinde otellerin yanı başında denize sıfır yapılan 700 çardak deniz                          kaplumbağalara  zarar verdiği, 1 derece sit alanında yer almasına ve yıkım kararı                        verilmesine karşın 3. kez yıkım ertelendi

04.06.2022>

     Antalya’nın içme su kaynaklarından Kırkgöz’e dip temizliği için dalış yapan gönüllüler                        2 saat içinde halıdan lastiğe, cam ve teneke parçaları ile 15 torba çöp çıkardılar

05.06.2022>

     Türk Deniz  Araştırmaları Vakfı Antalya Kıyılarındaki Petrol Kirliliği, zift ve yağ                        lekeleri uyarısında bulundu. Deniz canlıları ve insanlar için ciddi tehdit nedeni olan                        atıkların toplanması, yetkilileri önlem alması gerektiği açıklandı.

05.06.2022>

     Antalya Kent İzleme Platformu 5 Haziran Çevre Günü nedeniyle “Antalya Çevre Temaları” konulu basın açıklaması yaptı.

***1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ile Sahilleri, Tarım ve Koruma Alanları ekoturizm adıyla merkezi yönetimce  hızla yapılaşmaya açılan bir kent haline getirildiği,             ***Tarımsal karaktere sahip doğal yapısı, su arıkları, su kaynakları, peyzaj değerleri,             anıtsal yapı ve ağaçları dikkate alınmadan, yoğun yapılaşmalı, yoğun nüfuslu, alt yapısız  1500 hektarlık alanının yerel meclislerinde oy birliği ile “Kırcami planlaması”            adı altında  yerleşime açıldığı,                                                

***Doğa ve Kültür Mirasına, Tarım ve Orman Alanlarına büyük bir darbe vuracak,            İnsan ve doğa için oldukça önemli olan dağ ve ova ilişkisini bıçak gibi kesecek            “Antalya-Alanya Otoyol Projesi” yeniden merkezi yönetim eliyle gündeme alındığı,                           ***Türkiye genelinde en fazla tarım zehri / pestisit kullanılan, neden olduğu kirlilik ve            sağlık sorunlarıyla gıda güvenliğinden yoksun bir kent olduğu,                                        ***Kendi su kaynaklarını koruyamadığı, yüksek maliyetlerle adeta kirlilik depolama          alanı haline  gelen Karacaören’den su temini yatırımını sürdürdüğü,                                      ***Her geçen yıl artarak devam eden kuraklık tehdidi altında ve yeterli önlem 0lmadığı            için hızla yayılan orman yangınlarıyla yok olan canlı cansız değerleri ve aynı zamanda            sulardaki toksit madde kirliliğinin tehdidi altında olan bir kent haline getirildiği, ,                          ***Pil Fabrikası gibi kültürel değerlerini, ortak değerlerini millet bahçesi adı altında                          yapılaşmaya açmaya hazırlandığı,                                                                                  ***Parkları, kaldırımları, meydanları, sahilleri, kamusal mekanları işletmecilerce işgal  edilen; yaya hakları her geçen gün daha fazla çiğnenen; yürüyüş yolları reklam                        panoları, elektrikli, motorlu araçlarla taciz edilen bir kent olduğu,                                      ***Balık ölümleriyle hafızamıza kazınan Düden Çayında meydana gelen facianın                       nedeni ve yinelenmemesi konusunda halen tatmin edici önlemler alamadığını,                          ***Korunan alanlar Yönetmeliği, Orman Parkları Yön. Madencilik  Yön. Kıyı Yasası                        Yön.de 2022 yılında gerçekleştirilen değişikliklerle, kıyıları, ormanları, korunan                        alanları, sulak alanları dağ, taş, dere tepe bütün müşterek değerleri ve yaşam                        alanları; kamusal zenginlik kaynakları paraya tahvil/ tahsis edilmek üzere talan ve                        tehdit altında bırakılan bir kent haline getirildiği” vurgulandı.

09.06.2022>

    Demre Belören Mahallesinde ormandan kiralanan SİT alanı arazide mermer ocağı                        açılmak isteniyor. Davazlar mahallesinde ise 2 mermer ocağı dava konusu edildi.   

20.06.2022>

     Finikede 350 den fazla mermer ocağına  ruhsatı verilmiş olması karşısında yöre                         halkı ocakların kapatılması için  imza toplamaya başladı

23.06.2022>

    Yamansaz davasında verilen bilirkişi raporuna göre işgallere son verilebilirse                         Yamansaz eski haline, özgünlüğüne, sulak alan, kuş cenneti ve onlarca bitki türüne                        yeniden kavuşabilecek potansiyele sahip olduğu tespiti yapıldı. .

04.07.2022>

    Antalya merkezde tur tekneleri ve kanoların falezlerin altındaki mağaraların içlerine                        kadar girmesi nedeniyle buralarda barınan foklar, yarasalar, güvercinler zarar                        görüyorlar, göç etmek zorunda bırakılıyorlar.

18.7.2022>

       Resmi Gazete’de yayınlanan kararlarla Turizmi Teşvik Kanunu Kapsamında Kemer, Göynük ve Tekirova’da denize sıfır hazine arazileri tahsise çıkarıldı.

19.07.2022>

     Yamansaz sulak alanının sınırlarını daraltan Cumhurbaşkanı kararı, yürütmesinin                        durdurulmasına karar verildi.

27.07.2022>

     Yanan ormanların korunması gerekirken 5 yıldızlı otel ve golf tesislerine tahsis                      edilmek üzere Kültür Turizm Bakanlığınca düzenleme yapıldı. Bu kapsamda                        Alanya’da 14 milyon metre karelik orman parseli Gazipaşa Koru sahilde yer alan                        doğal sit alanı statüsündeki 160 bin metrekarelik hazineye ait fidanlık tahsise                        konu araziler arasında de yer alıyor.

03.08.2022>

    Manavgat Irmağı Boğam mevkiinde bir süredir devam eden ve ırmağın yüzeyine                        vuran ölü balıkların varlığı konusunda önlem alınması istendi.

06.08.2022>

     Antalya Barosu Kaş Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde süren kum hırsızlığı                         hakkında suç duyurusunda bulundu.

22.08.2022>

     Alanya’da yangınlar bahane edilerek sağlıklı ağaçların kesilmesi meclis gündemine                        getirildi.  

27.08.2022>

     Geçen yıl balık ölümleri ve kokularıyla gündeme gelen Düden çayında aynı                        sorunların yeniden gündeme geldiği, suyun koktuğu ve bulanıklaştığı bir an önce                        sorunun üzerine gidilmesi istendi.

30.08.2022>

     Özellikle falezler bölgesindeki otel ve plaj işletmelerinin önündeki denizin altında ve                        açıklarda, havludan, şezlong ve deniz şemsiyesine, şişelerden, plastik, cam eşyalara ve                          balıkçıların bıraktıkları ağlara  takılan her türlü demir ve metallerle çöplüğe dönüşmüş                        durumda. Deniz altının temiz tutulması için merkezi ve yerel yönetimlerin önlemalması, gerekli yaptırımları uygulamaları istendi.

16.09.2022>

    Dünya Temizlik Günü nedeni ile etkinliklerini gerçekleştirmek üzere Düden Çayı'nda                         bir yılı aşkın süredir devam eden kirliliğe dikkat çekmek ve Sahillerin izmarit yuvası                         olmaları nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla Konyaaltı Sahilinde             etkinlik düzenlemek isteyen çevre örgütleri talebi Büyükşehir Belediyesi tarafından                         rutin temizlik yapıldığı ve bu alanların temiz olduğu gerekçesiyle reddedildi!

26.11.2022>

   Manavgat Beşkonak/Kırkkavak mermer ocağı açılmasına imkan tanıyan ÇED                        gerekli değildir kararı mahkemece iptal edildi.

28.11.2022>

    Gündoğmuş’ta 29 mahalle muhtarı Karadere, Senir Kozağacı mahallelerine açılmak                         istenen taş ocaklarına karşı protesto eylemi yaptılar.  

05.12.2022>

     Zengin su kaynaklarına sahip Korkuteli Dereköy Mahallesinde açılmak istenen kömür                         ocağına karşı eylem yapıldı.

08.12.2022>

     Meslek Odalarınca Korkuteli Dereköy Mahallesinde açılmak istenen kömür ocağının                         Olumsuz sonuçları hakkında Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nda panel                        yapıldı.

 

SAĞLIK

 

07.01.2022>     Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde toplanan sağlık emekçileri,

                        "Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma

                        koşullarına son verilmesini, özelleştirme politikalarından vazgeçilmesini, koruyucu

                        sağlık hizmetlerini öncelenmesini, tüm işkolu emekçilerine emekliliğe yansıyacak

şekilde yoksulluk sınırı üzerinde temel ücret uygulamasını, şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturulmasını, Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını, ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesini” istediler.

02.03.2022>     Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Antalya’da sahte, hileli ve

                         sağlığa aykırı ürün satan 19 firma açıklandı.

11.04.2022>     RAMAZAN aylarında Karaalioğlu Parkında kurulan stantlarda gıda terörü yaşandığı,

                         hijyene dikkat edilmediği, açıktan satışların denetlenmemesinin sağlık sorunlarına yol

                         açmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.

12.04.2022>     Türkiye genelinde tarım zehiri  en fazla olduğu il olan Antalya’da kamu kurumlarının

                         çocuk sağlığının korunması için kayda değer hiçbir önlem almadığı açıklandı.

15.08.2022>     Antalya kent merkezinde bir haftada 8 köpek zehirlenerek öldü. Polis olayla ilgili

                         inceleme başlatırken hayvan ölümlerinin yaşandığı Muratpaşa ilçesinde zehir tespit

                         edilen iki park 15 gün süreyle kullanıma kapatıldı. 

05.10.2022>     Tarımda, park ve bahçelerde kullanılan zehirli kimyasal maddelerin / Pestisitlerin  

                         ne miktarda kullanıldığına ilişkin yapılan değerlendirmede Tarımsal üretimde il bazındaki

                         kapasite farklılığına bağlı olarak Antalya’nın 1. Sırada olduğu açıklandı.

 

KÜLTÜREL MİRAS

 

19.01.2022>     İbradı’ya bağlı Ormana köyünde 1.derece SİT alanında Erymna antik kentinin

                        içinde yapılaşma faaliyetleri olduğu tespit edildi.

08.03.2022>     Manavgat’ta bulunan tarihi Kırkgöz Su Köprüsü bakımsızlık nedeniyle yıkılma

                        tehlikesi altında olduğu belirtildi.

18.03.2022>     Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kenti

                        çevreleyen surların parçası olan burcun üzerine eklendiği düşünülen saat kulesinin

                        çatısına kubbe inşa edilmesine başlandı.

02.04.2022       Antalya Döşemealtı Düzlerçamı'nda sokak arasında ve yola bitişik bir arsada Roma

                        dönemine ait mezarlık bulundu. Yetkililer olay yerine gelerek arkeolojik kazı başlattı.

                        Basında Döşemealtı’nda ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar ile ilgili çıkan haber sonrası

                        Kent Konseyi Kültürel Miras Grubu alanda incelemeler yaparak çalışma başlattı.

04.04.2022-      Erymna-Ormana’da gerçekleştirilen Sit Derecesi Düşürme kararı sonrası Erymna-

                        Ormana Sit Alanına Dair incelemeler yapılarak Rapor hazırlanmış ve Kültür ve

                        Turizm Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklar, kurum ve

                        kuruluşlara iletildi. Kent Konseyi ‘Kültürel Miras Çalışma Grubu’ndan Erymna Uyarısı’

                              başlıklı haber ile duyuruldu

29.04.2022>     Tarihi Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünün anıt değerindeki binasının,

                        çevresel değerleriyle birlikte yıkımı kararı kent belleğine yönelik ağır bir darbe olarak

                        nitelendirildi.

4.05.2022>       Side Antik Kenti'nde M.S. 150'li yıllarda kurulan Roma tapınağı olan Apollon                                    Tapınağı'nın hemen yanındaki özel mülkte 2 Mayıs akşamı 'Apollon' isimli gece                   kulübü açıldı. 

20.06.2022>     125 yıldır faal olan ve kent belleğinin önemli bir simgesi olan Antalya Lisesinin                      Olgunlaşma Enstitütüsüne tahsis edilmek  istenmesi Mezunlar Vakfının sert tepkisi ile                         karşılandı.

26.09.2022>    Geçtiğimiz yıllarda Çağlayan Lisesi’nin bahçesine yapılan imam-hatip lisesinden

                        sonra Şimdi de anaokulu yapılmak istenmesi amacının Çağlayan Lisesi ismini ortadan

                        kaldırmak ve geçmişini silmek olduğu açıklandı. Bu durum tarihi Antalya Lisesi’nin

                        yaşadığı ile benzer bir durum olarak değerlendirildi.

02.11.2022>     Manavgat ilçesindeki Selçuklu Kervan Yolu, büyük yangında zarar gören ağaçları

                         kesmekle görevli şirketlerin çalışmasında tahrip oldu. Roma ve Selçuklu döneminde

                        kullanılan tarihi kervan yolunun 4 kilometrelik bölümü yangında yanan ağaçların

                        kesilmesi için bölgede bulunan büyük iş makineleri ve kamyonlar ile tahrip edildi.  

17.11.2022       Döşemealtı Kırkgöz su kaynağının dibindeki  “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” şerhli “tarla” yazılı araziler Tarım Kooperatifi adı altında işadamları tarafından satın alınıyor ve ‘Villa arsası’ olarak pazarlanıyor.

22.11.2022        Döşemealtında ortaya çıkan arkeolojik kalıntılar 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ö zellikleri göstermekte ancak Antalya İli Döşemealtı İlçesi-Düzlerçamı Mahallesi (Eski Yukarıkaraman ve Ören Mahalleleri) I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanlarının Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı çerçevesinde 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde tutuluyor. Alanla ilgili yeniden Sit Derecesi İrdelemesi yapılması için çalışmalara başlanılması çağrında bulunuldu.

06.12.2022>     Orman yangınlarının çıktığı Temmuz 2021 tarihinden bugüne Manavgat ve

                        Gündoğmuş ilçelerimizde yer alan tarihi sit alanlarında gerekli yenileme işlemi

                        Yapılmadığı gibi  ama Manavgat’ta yer alan Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti ve

                        buradaki tarihi sit alanı içinde yangından zarar gören ormanların yenilenmesi

                        çalışmalarını yapan şirketin Side Müze Müdürlüğü’nün tutanağıyla bölgeye ve antik

                        kentin yapılarına zarar verdiği tespit edildiği açıklandı.

07.12.2022>   Antalya Pil Fabrikasında yapılmak istenen millet bahçesi projesi için Kepez Belediyesi 14.12.2021 tarihinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna alanın ve pil fabrikasının tescilini önermiş, ancak Pil Fabrikası Korunma Alanı olarak tescil edilirken içerisindeki sadece 11 yapı tescil edilmesi nedeniyle Kent Konseyi Kültürel Miras Çalışma Grubu 07.12.2022 tarihinde diğer 7 yapı ve 3 açık alan düzenlemesinin de tescilini gerekçeleri ile birlikte önermiş ve Endüstri Mirasının “Bütüncül Koruma” sağlanırsa geleceğe korunmuş olarak aktarılabileceğini vurgulamıştır. Koruma Kurulu 15.12.2022 tarihli cevabi yazısında daha önce aldığı kararı yani Korunma Alanı ve 11 yapının tescili kararını yinelemiştir. 

Bu haliyle Pil Fabrikası Dokuma Fabrikası gibi bir dönemin belleği olduğu ve bunun

hakkıyla yansıtılmasının önüne geçilmiş olacaktır. Zira bu fabrika Türkiye’deki

toplumcu ve emeğe saygılı anlayışın günümüze aktarıldığı ender örneklerdendir.

Fabrika alanın planlamasının sadece üretime yönelik değil, üretim aşamasındaki

hiyerarşik ortamın iş sonunda tüm çalışanların eşit dinlendiği eğlendiği sosyal

faaliyetlerden eşit yararlandığı mekanlar bütünü olduğu unutturulmak istenmektedir.

Yapıların bütünlüğü ve kimliklerinin bozulmasıyla bu yaklaşımın izlerinin de ortadan

kaldırılmasının istenmesi kabul edilemez bulundu.  

20.12.2022>       Antalya’daki ünlü Hıdırlık Kulesi, Kemer’deki Selçuklu Av Köşkü ve Mevlevihane gibi tarihi yapıların restorasyonunda görev alan Avni Tekinarslan’ın mimarlık diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Antalya Valiliği soruşturma başlatırken, Tekinarslan’ın kamuya ait restorasyon ihalelerinde noter onaylı ‘geçici mezuniyet belgesi’ ile çok sayıda projede görev aldığı belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının sahte mimara 2020 yılında ön yeterlik belgesi verdiği ortaya çıktı. 

 

III-KENTSEL DOKU VE BARINMA

 

Yerel/Merkezi yönetimler, imarın kalitesinden; tüm canlıların sağlıklı, yerleşik, özendirici bir çevrede yaşama hakkından ve doğal dokunun korunarak barınma ve konut hakkının sağlanmasından sorumludurlar.

 

17.02.2022 >    Büyükşehir Belediyesi olağanüstü toplantıyla 5000 ve 25000 lik Kırcami planlarını oy

                        birliği ile kabul etti.

22.02.2022>     Olağanüstü toplanan Muratpaşa Belediyesi Meclisi bölgenin 1/1000 ölçekli imar

                        planını oy birliği ile kabul etti.

23.02.2022 >    Kent Konseyi imar ve planlama çalışma grubu kırcami konulu sunum yaptı, bölgenin

                        yeşil alanlarını, su kaynaklarını, verimli topraklarını, iklim koşulların dikkate almayan

                        bütünlükçü yaklaşım göstermeyen mevcut plan eleştirildi.

26.02..2022>    Aksu Altıntaş’ta altyapısız yoğun yapılaşma sonucunda yer altına sularına karışan

                        Lağım sularının bütün bir kenti tehdit ettiği açıklandı. 

11.03.2022>     Antalya Kent İzleme Platformu tarafından hazırlanan Kırcami Planlaması raporu

                        açıklanarak yanlıştan dönülmesi çağrısı yapıldı. Doğal dokunun,  su kaynaklarının, alt

yapı koşullarının ve neden olunacak betonlaşma ve nüfus yoğunlaşması ile ulaşım sorunlarının detaylı etüt ve uzman görüşleriyle bu alanın yeniden ele alınmasını zorunlu kıldığı belirtildi.   

17.03.2022>     TOKİ'nin satışa sunacağı Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar beldesindeki 83 bin 392

                        metrekarelik arsa üzerine otel ve tatil köyü gibi turizm tesisleri veya konut yapılabilir.

25.03.2022>      Antalya-Gazipaşa’da otel projelerine açılmak istenen Selinus ve Kahyalar sahilleri

                        için çıkarılan kesin korunacak alan kararında, kayalık arazinin korumaya alınıp rantın

                        ve insan baskısının hedefindeki kıyı şeridinde ise yapılaşmaya olanak tanıyan bir statü

verilmesi tepkiyle karşılandı

04.04.2022>     Aksu, Konyaaltı, Kepez ve Manavgat ilçelerinde büyüklüğü 500 metrekare ile 67,500

M2 arasında değişen hazine arazileri TOKİ tarafında ihale ile satışa çıkarıldı.

07.04.2022>     Kepez Kızıllı mahallesinde 2B arazisi üzerinde tapu için başvuran vatandaşların

                        yapılarının yıkım kararı çıktı.

16.04.2022>     Büyükşehir belediyesince onaylanan Kırcami planına ilişkin Şehir Plancıları odasının

                        yaptığı itiraz ret edildi.

28.04.2022>     Kırcami  planlarının askı süresinin sonunda meslek odalarından Şehir Plancıları Odası,

                        Antalya Barosu, Tabibler Odası 1/1000 ölçekli plana itiraz ettiler.

18.05.2022>     Antalya-Burdur-İsparta planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı

                        değişikliğine Mimarlar Odası tarafından iptal davası açıldı. Tüm sahiller, sulanabilir

                        verimli tarım alanlarının turizm tesis alanına dönüştürülerek yapılaşamaya açılması

                        başta olmak üzere planlama ilkelerine aykırılıkların iptali istendi.

19.05.2022>     Mevcut planın yapılaşmayı kısıtladığı o nedenle bölgenin gelişmediği görüşüne

                        dayanarak Konyaaltı ilçesinin yapı yoğunluğunun iki kat artmasını sağlayacak imar

                        değişikliği Büyükşehir Belediyesince onaylandı.

08.06.2022>     Sayıştay’ın hazırladığı Taşkın Risk Yönetimi Raporuna göre Antalya havzalarını da

                        içine alan tedbirler uygulanmıyor.  

12.06.2022>     Kaş Marina’da otel,spa, avm gibi projeler için plan değişikliği sonucu, yapılaşmanın

                        artacağı, bu yoğunluğun alt yapıya zarar vereceği, deniz kirliliğine yol açacağı,

                        arkeolojik sit alanına zarar vereceği, alanın teknelere hizmet vermekten çok ticari bir

                        cazibe merkezi olarak kullanılmak istendiği açıklandı. 

14.06.2022>     Balbey Mahallesinde Türel dönemindeki eleştirilen konulara çözüm getirilmeden, alan

yönetimi ve bütünlüğü sağlanmadan mülkiyet uyuşmazlıkları çözülmeden Büyükşehir Blediyesi Meclisi yine öncelikle 1. Etap projesi uygulanmasına karar verdi.

20.06.2022>     Türel döneminde Belediye Hizmet alanından ticari alana çevrilen Meydankavağı

                        Mahallesindeki festival alanına ret oyu veren  CHP grubu bu kez bu alanı genişletecek

                        yeni ticari alan teklifini meclisten geçirilmesini sağladı, AKP grubu ise ret oyu verdi.

30.06.2022>     Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi tarafından Antalya 1. İdare Mahkemesi 2022/780 E. sayılı dosya ile KIRCAMİ bölgesi Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik,

Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Alan Mahallelerinin tamamı ile

Fener ve Çağlayan Mahallelerinin bir kısmını içeren; Antalya Büyükşehir

Belediye Meclisinin 16.02.2022 tarih ve 178 ve 179 sayılı kararıyla onaylanan

1/25000 ölçekli ve 1/5.000  ölçekli nazım imar planlarının iptali davası açıldı.

03.08.2022>     Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı deprem master planı hazırlıkları bütüncül

                        ve katılımcı bir yaklaşımla ele alınmadığını ifade eden Mimarlar odası eleştirilerini ve

                        önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

03.08.2022>     Antalya Limanının özelleştirme kapsamında işletilmesinin ihalesiz 49 yıla çıkarılması

                        kararı  Anayasa Mahkemesince iptal edildi.

07.09.2022>     Resmi Gazete’ de yayımlanan kamulaştırma kararına göre Manavgat ilçesine bağlı

                         Aşağıışıklar Mahallesi’nde bulunan taşınmazlar orman yangınları gerekçe gösterilerek

                         TOKİ uygulamaları için acele kamulaştırıldı. Bu uygulama ile afetten dolayı

                          mağduriyet yaşayan bölge halkına bedelsiz konutların yapılması gerekirken Afet

                         Borçlandırma Senedi çıkarılarak 20 yıla kadar borçlandırılmak istendiği açıklandı.

30.09.2022>     TOKİ Antalya'daki 17 arsayı KDV’den muaf yüzde 25 peşinat, 36 ay vadeyle satıyor!

07.10.2022>     TOKİ Konut yapma amacıyla kendisine bedelsiz devredilen hazine arazilerini üçüncü

                        şahıslara satarken Belediyelere pay aktarmıyor. 2019 seçimleri sonrası artan oranlarda

                        hazine arazileri TOKİ eliyle satışları yapılıyor. Bu yolla Belediyelerin almaları

                        gereken yüzde 46 pay TOKİ’ye kalmakta, böylece bir yandan muhalefet belediyeleri

                        zarara uğratılmakta, diğer yandan merkezi yönetim kendine gelir temini için kent

                        arazilerini altyapısız plansız bir şekilde satışlarını yaparken kent planlamasına keyifi

                        bir müdahalede bulunmuş olmaktadır. 

10.10.2022>     Pandemi süreci sonrası konut üretiminde azalma ve Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte

                        kuzey ülkelerinden kente ve diğer metropollerde başlayan başlayan göçünde etkisiyle

                        oluşan kiralık konut sıkıntısı ve yükselen kiralara çözüm gerekçesiyle  Çevre,

                        Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığından arsa

                        almak isteyenlerin TOKİ tarafından elektrik, su ve stabilize yol altyapıları

tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsa ile 10 bin iş

yeri için başvuru süreci başlıyor. 

                        Antalya merkezde 10.000, ilçelerde 13.000 arsa toplamda 23.000  adet 600 m2

                        büyüklüğünde arsanın satılacağı ilan edildi. Bunun anlamı kent merkezinde 6

                        milyon m2  hazine arsası yerel dinamikler  göz ardı edilerek imara açılacak, plan

                        bütünlüğü, mevcut alt yapının yeterliliği, üst yapı sorunlara bir o kadar daha yük

                        getirecektir. Arsası ve evi olmayanlara satılacak arsalara ne zaman kimin hangi

                        kaynakla ev yapacağı belli değildir. Konu seçime yönelik hazine arazilerinden oy

                        devşirmektir. Yıllar sürecek bir kaos Antalya ve benzeri kentleri beklemektedir.

13.10.2022>     Kepez Santral Mahallesindeki Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında 2000 aile için 30

                        ayda bitirileceği sözü verilen konutlar 7 yıldır tamamlanmadığı açıklandı. Daha önce

                        planda belirtilen ve nüfusa göre gerekli ticari alanlar kaldırılarak yeni 500 konut

                        projeye ilave edilerek nüfus yoğunluğu arttırılmışken (Bundan dolayı hak sahiplerine

                        ait sosyal donatı alanları ve kamusal alanlar vb.deki yasal miktarlar örtülü şekilde

                        azaltıldı). Şimdi de sözleşmelerde bulunmayan devre-mülk uygulaması başlatılarak

                        planlanan alanda cins değişiklerine gidildi. 

19.10.2022>      Şiddete, eşitsizliğe ve yoksulluğa karşı Dünya Kadınlar Gününde gece yürüyüşü

                        yaptıkları gerekçesi ile haklarında dava açılan 3 öğrenci hakkında KYK yurdundan

                        süresiz çıkarılması kararı uygulamaya konuldu. Muratpaşa Belediyesi öğrencileri

                        kendi yurtlarına kabul etti. 

27.10.2022>     Resmi Gazetede yayımlanan Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği

                         yürürlüğe girdi. Yönetmelik kentin ihtiyaçları ve öncelikleri, iklim sorunları, zirai

                          alanların korunması, kırmızı kod uygulaması gibi temel konulara çözüm getirmiyor,

                          farklı özellikli yerleşimler tek tip kriterlere tabi olacak. Yönetmelik bu haliyle menfaat

                        gruplarının sorunlarını çözmeyi hedefleyen bir niteliğe sahip olduğu ifade edildi.

17.11.2022>     Türkiye Ormancılar Derneği Danışma Kurulu toplantısında son 20 yılda orman

                         kesiminin 3 kat arttığını açıkladı.

17.11.2022>     Yüksek kiralar göçe zorluyor. Memurlar ve turizm çalışanları Antalya’yı terk ediyor  

                         Savaş sonrası Rusların akın ettiği Antalya'da kira fiyatlarında son iki yılda

yüzde 400’e varan artışla vahim bir barınma sorunu yaşandığını belirten tüketici dernekleri,   memurlar gelirlerine  uygun fiyatlı kiralar bulabilecekleri şehirlere tayin istiyor. Barınma sorununu aşamayan dar ve sabit gelirlilerin kenti terk etiğini açıkladı.  

20.11.2022>     SUR Yapıdan 7 yıldır evlerini alamayan hak sahibi Kepez Santral mahalle sakinleri 2.

                        Kez eylem yaptı. Bir an öce konutlarının tamamlanıp teslim edilmesini istediler. 

21.11.2022>     Türkiye'nin en büyük orman yangınının üzerinden 1.5 yıl geçti ama yangından

                        etkilenen Gündoğmuş'ta yaralar sarılmadığı, Senir Mahallesi’nde yapılacağı söylenen

                        evlerin hala teslim edilmediği, konteynerlerde, tüplü sobalarla ısınmak zorunda

                        kalındığı ve hala yangın bahane edilerek sağlam ağaçların da kesildiği açıklandı. 06.12.2022> Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Aksu Altıntaş’ta imara açılan

alanlarda yapı yoğunluğu ve yüksekliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine

dayanarak  yeni kararlar almaya devam ediyor.                         

15.12.2022>     TMMOB Antalya İl Koordinasyonu, Kumluca-Demre ve Finike’de derelerin,

üzerindeki yapılaşmalar, membadan gelen rüsubat, halkın attığı atıklar yüzünden

tıkanması, tam kapasite çalışmaması, bu alanlarda gerekli denetim ve temizlik

yapılmaması, plansız kentleşmeyle dere yataklarının yerleşim açılması, dere yataklarından malzeme alınıp, boşaltılması yoluyla  akış rejimi ve dere yatağı doğasının bozulması gibi nedenlerden meydana geldiği açıklandı.

 

IV-ULAŞIM VE DOLAŞIM

 

Motorlu taşıtlar, gürültü, hava kirliliği, ruhsal ve fiziksel tehlike ve artık ihtiyacı karşılayamaz hale gelen yol, geçit inşaatları ve projeleri, kentleri yavaş, ama kesin bir biçimde, öldürmektedir. Yerel Yönetimler, özel araçlarla seyahat hacminin azaltılması ve dolaşım güvenliği sağlayarak toplu ulaşım alternatifleri, bisiklet yolları ve kent merkezinin yayalaştırılmasına, yaya alanlarının da güvenli kullanıma dönük projeler geliştirmekle yükümlüdürler

 

12.01.2022>     Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı

                        UKOME Genel Kurulunda toplu ulaşıma ortalama % 25 oranında zam yapıldı. 

22.03.2022>     2010 yılının Antalya Alanya Otoyolu yapılmasına ilişkin proje yeniden gündeme

                        alındı. 10 tünel, 25 viyadük 44 köprü 54 alt geçiti 88 sit alanı ve verimli topraklardan

                        geçişi sağlanacak, yap işlet devret modeliyle yapılması planlanan kentin ilk paralı

                        otoyol yatırımını maliyeti de tahribatı yüksek olacak.

08.06.2022>     Toplu ulaşıma bir kez daha %20 zam yapıldı.

29.04.2022>     Kaleiçi Yat Limanında  iş makinası çalışırken rıhtımda yürüme yolunda çöküntüler

                        meydana geldi.

13.08.2022>     Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eskişehir-Afyon-Antalya

                         demiryolu projesi için ÇED olumlu kararı verildiğini duyurdu.

01.11.2022>     Türkiye’nin en yükse oranda göç almasına paralel, araç sayısındaki artış Antalya

                        trafiğini kilitlenme noktasına getiriyor. TÜİK verilerine göre Antalya'da trafiğe

                        kayıtlı araç sayısı ekim ayı sonu itibarıyla 1 milyon 297 bin 321'e ulaştı.

23.11.2022>     UKOME verilerine göre paylaşımlı scooter şirketlerine ait 16.695 scooter var. Nüfus

                         büyüklüğüne göre Antalya scooter kullanımında, Ankara ve Bursa’yı geride bırakarak

Türkiye’nin ilk 3 kenti arasında yer alıyor. Bu ilginin kentin nitelikli/ucuz/yaygın ve

kolay erişilebilir toplu ulaşım sistemine sahip olmamasındaki payı çok büyük.

12.12.2022>     Yap-işlet-devret modeliyle yapılmak istenen paralı Antalya- Alanya Otoyolu ilk ihale

                        tarihi 15 Ağustos 2022'den 06 Ekim 2022 tarihine, daha sonra 16 Aralık 2022

                        tarihine ve son olarak da 23 Şubat 2023 tarihine ertelendi.

 

V-EŞİTSİZLİĞE MARUZ KALANLAR VE

SOSYOEKONOMİK DEZAVANTAJLILAR

 

Yerel/Merkezi Yönetimler, yaş, cinsiyet, ırk, inanç, milliyet, sosyoekonomik ve politik statü, ruhsal ve bedensel özür ayrımı gözetmeksizin, tüm insanlara eşit koşullarda hizmet vermekle yükümlüdürler.

 

03.03.2022>     TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu 3 mart iş cinayetlerine karşı mücadele günü

                        nedeniyle yaptığı açıklamada Ak parti döneminde işçi ölümlerinin tarihin en yüksel

                        seviyesine ulaştığı belirtildi.

12.06.2022>     Akdeniz Üniversitesi kampüsündeki yurtlarda 1 ayda 3 öğrencinin intihara dayalı

                        ölüm haberleri, yurtları ele geçiren tarikatların, manevi danışmanlarının, sürekli atılma

                        tehdidi altında barınmaya katlanmanın ve dayatılan eşitsiz yaşam koşullarının neden

                        olduğu ifade edildi.  

18.06.2022>     Büyükşehir Belediyesi Meclisi Boğaçayı ile Liman arasında kalan kıyı şeridinde 5

                        büfe, 1000 er metrekarelik 5 adet şezlong alanı daha yapılmasına karar verilerek bu

                        alanın da ticarileştirilmesine onay verdi.

24.08.2002 >    Büyükşehir Belediyesi tarafından Konyaaltı sahilindeki engelsiz plaj hizmetlerinin

                        gereği gibi gerçekleşmediği, engelli yurttaşların denizden yararlanmakta zorluk

                        çektikleri ifade edildi. 

29.08.2022>     Kumluca’da Kur’an kursunda iki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunan imama

                        tutuklama kararı verildi.

14.11.2022>     Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya'nın ciddi dış göç aldığını belirterek,

                        "Antalya sinyal veriyor. Özellikle hayat pahalılığı, konuta erişilebilirlik açısından

                        İstanbul'la yarışıyor. Planlama açısından çok ciddi müdahaleler yapılmazsa, burada

                        yaşayan kesimlerin bir grubu konuta erişemeyeceği açıklandı.

02.12.2022>     Engelli kent sakinleri “yaya kaldırımlarının standartlara uygun olmaması, ticari taksi,

                        oto galeri ve esnaf dükkânları, scooter’ler tarafından işgal edilmesi, plansız yapılaşma

                        sonucu kaldırım üzerinde ağaç, trafo, tabela, rögar kapakları, elektrik ve telefon

                        direkleri gibi engel teşkil eden unsurların bulunması, Otobüs duraklarının kaldırım

                        üzerine doğru şekilde konuşlandırılmaması, toplu taşıma araçlarının engelli bireylerin

                        erişimine ve kullanımına uygun olmaması, araç içi sesli anons sistemlerinin

                        bulunmaması ya da var olanların çalışmaması, otobüslerdeki engelli rampalarının

                        teknolojiden uzak manuel olarak üretilmesi, günlük hayatta en yoğun kullandığımız

                        alanlarda karşılaştıkları sorunların bir önce yerel yönetimler tarafından ele alınması

                        çağrısında bulundular…

06.12.2022>     Kepez’de tartıştığı eşi 31 yaşındaki Rukiye A’yı başına demir çubukla vurarak                                                            öldüren Emrah A.’ya kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi..,

10.12.2022>   Antalya Gıda Mühendisleri Odası “insan hakları günü” nedeniyle yaptığı açıklamada Son bir yıl içinde çeşitli gıda ürünlerinin fiyatlarında 2-4 katı aralığında bir artış olduğu, yoksul ve güvencesiz kesimlerin sağlıklı beslenmesini imkânsız kılacak bir noktaya gelindiği, önümüzdeki yıllarda açlık ve yetersiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları yaşayan kişi sayısında çok daha ciddi artışlar olacağı, gıda krizinden en çok ve kalıcı şekilde etkilenen kesimin çocuklar olması nedeniyle “Okul çağındaki çocuklara. en az günde bir öğün ücretsiz olarak yemek sağlanmak.” üzere eldeki tüm                    imkânlar seferber edilmelidir dedi.

26.12.2022>    Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneğinin tespitlerine göre 2022                                    yılında Antalya’da 2022 yılında 12 kadın öldürüldü. 1 kadın da ölü bulunmuştur.

 

 

 

Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın