16 Şubat 2022 Çarşamba

NİFAKSIZ İTTİFAKLARA

Posted by   on

Tek Adam Yönetiminden çıkış arayışları devam ediyor.


Hiç şüphesiz ki AKP/MHP çevresi de bu arayışın bir parçası olarak görülmelidir.

Hem eldeki radikal tabanlarının ortada kalmaması, hem de sorumlu oldukları bu yıkım döneminden en az zararla kendilerini kurtarmak için….

Elbet bu durum söz konusu partilerin kurmaylarının ve derin devlet aktörlerinin masasında olan gündem maddeleridir.


Asli failler bakımından esas hedef egemenlik ilişkileri bozulmamalıdır. Sermaye düzeni kesintisiz kendini yeniden üretebilmelidir.  Yangında öncelikle kurtarılacak bu ajandanın üzerine “milli ve yerli değerler” yazılması da bu nedenledir. Onların arayışı nemalandıkları bu iflah olmaz düzene sağlanacak destek ve rızadan ibarettir.  

Hep birlikte yaşamaktayız ki Tek Adam Yönetimi, topluma Şahsım Cumhuriyeti olarak yansımaktadır. Ama acımasız bir sömürü, kıyıcı bir talan, insafsız bir ayrımcılık ile derinleşen eşitsizlikler, keyfi dayatmalar ve ırkçı/dinci yönlendirmeler eşliğinde toplumun büyük bir çoğunluğunda kapana sıkıştırılmışlık duygusu hakim kılınmıştır.

  
Kapital hegemonyasına, yoksunluklara itirazı olan, kula kulluğun her çeşidine muhalif olduğu bilinen herkesin bahanesiz, sorgusuz, sualsiz derdest edilebileceği en sefil, en kişiliksiz, en baskıcı hallerin tehdidi altında yaşamaya zorlanması sürdürülebilir bir yaşam biçimi değildir.  

Hiç kuşku yok ki bugün ittifaklara neden olan itici  güç Tek Adam Yönetiminin devamını mı istiyoruz,  sona erdirilmesini mi ? sorusuna aranan cevaplardır.

O nedenle iktidar bloğunun dışında kalan her bir bireyin, çevrenin ve siyasi anlayışın tek adam yönetiminden çıkış arayışlarının son derece önemli ve değerli olduğunun altı çizilmelidir.
 

Nifaksız ittifaklara geçişin kolay olmayacağı da bellidir. Devlet politikası olarak da desteklenen kutuplaştırmaların ve ötekileştirmelerin her alanda canlılığını ve etkinliğini koruyor olması, toplumun daha güçlü ve geniş tabanlarda bir araya gelmesine engel olduğu açık bir konudur. İktidar odaklarının da bu politikayı gönülden desteklediği ve varlığını bu bölünmüşlüğe bağladığı da bir gerçektir.  

Cumhur ittifakı bileşenleri dışındaki her kesimin hemfikir olduğu konu, toplumun dertlerine çare üretebileceği ve kendini ifade edebileceği ortamın oluşturabilmesinin öncelikli ve yegane yolu tek adam yönetim anlayışına son verilmesidir.

Bu aşamada 6 partinin Millet İttifakı adı altında bir araya gelmesi  son derece olumlu bir gelişmedir. Desteklenmeli ve geliştirilmesi için çaba harcanmalıdır.

Bunun yanında Millet İttifakı dışında kalmayı tercih eden veya bu ittifakın içinde yer almasının kötüye kullanılacağı düşünülen ama Tek Adam Yönetiminin sona erdirilmesi konusunda ortak hareket edecek farklı ittifak arayışlarının da devam ettiği bilinmektedir.

N. Hikmet “Bulut mu olsam” şiirinde dediği gibi  “... deniz olunmalı…”; denize ulaşan akarsular haline gelinmelidir. Bu dayanışma ve birliktelik, barışın, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, laik ve bilimsel, toplumsal olandan yana bölüşümün, hukuk güvencesinin inşa edileceği demokratik bir hayata yelken açabilmemizi sağlayacaktır.


 

Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın