1 Ağustos 2021 Pazar

Şimdi Birlikte Olma Zamanı

Posted by   on

Temmuz ayının başında Cumhurbaşkanı, AKP İl Başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada
muhaliflerini kast ederek  “memleketi bunlara teslim edemeyiz” demişti…


Gerçi böyle devam ederse memleketten eser kalmayacak. 

İktidarın pratikleri malum, 2017 Anayasa Referandumunda “atı alan Üsküdar’ı geçti” diyebilen bir siyasi irade söz konusu. İstanbul yerel seçimlerinin iptali de bu iradenin ürünüydü ama o zaman bir araya gelmeyi başaran muhalifler kurtlar sofrasına yem olmamıştı…

Akkurtların, Bozkurtların peşinden gittiği “At” da, “Üsküdar” da bir yanılsama, bir yalan…

Olsa olsa anti demokratik hukuk dışı dayatmaların, oldu bittilerin ifadesi.

Gerçek olan, iktidarın hayalindeki  “At” ın istikameti; o da Saltanat, Saray ve Hilafet…

 

Bu yolda ayrıştırıcı, dışlayıcı ve canlı cansız demeden tahrip edici uygulamaların ve düzenlemelerin  kötü sonuçlarını  OHAL, Pandemi süreçleri, dur durak demeden hep birlikte yaşamaya devam ediyoruz.

Gelin görün ki hangi adaletsizlik, hangi felaket, hangi yağma ve istismar ile karşılaşırsak karşılaşalım, iktidar sütten çıkmış ak kaşık, hiç bir sorumluluğu yok ve hainlerin, şer ittifaklarının mağduru olarak kabul edilmek istiyor.

 

Oysa şurası son derece açık ki, milli ve yerli diye diye küçük bir azınlığın egemenliği için bütün bir toplumun bugününü ve geleceğini karartmaktan çekinmeyen bu iktidar, toplumu birbirine düşmanlaştırarak iktidarda kalma hesapları yapıyor.

Ve bu anlayış  kamu otoritesinden yararlanarak, kamusal varlıklarımızı kendilerinin zenginleşme aracı olarak kullanmak için cumhuriyetin toplumsal olandan yana değerlerini, laikliği, demokratik yaşam beklentilerini yok etmek üzere elinden geleni yapıyor.

 

Yaşamakta olduğumuz en yaygın en tahrip edici orman yangınlarının çıktığı gün 28 Temmuz 2021’de Resmi Gazete'de yayınlanan 7334 sayılı “Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kıyılar ve orman alanlarındaki yapılaşma kararını Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verdi. Hangi alanların kapsama gireceğini ise doğrudan Cumhurbaşkanlığı belirleyecek.

“(…) Orman vasıflı olanlar dahil Hazine taşınmazları ile tescili mümkün Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde; yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilen bu alanlar turizm yatırımcılarına açılabilecek”

 

Artık “Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile” orman arazileri “kamu yararı” kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Üstelik önceki tahsisleri iptal edip yeniden güncelleme imkanı da tanınan bu düzenleme de yiyiciliğin müstesna bir örneği olarak kayda geçiyor.

 

Kıyı ve orman yağmasındaki keyfiyet sınırlarının bu denli genişletilmesinin sonuçlarını tahmin etmek zor değil. İktidar ormanları ve kıyıları artık daha yaygın daha fütursuzca özelleştirebilir ve özel amaçlara tahsis edebilir.

 

Kamu yararı kavramının bu denli ters yüz edilerek, kamusal alanları/ ormanları/ kıyıları/ meraları sermaye çevrelerine peşkeş  çekilirken Anayasa, kıyı yasası, Orman Yasası, Tapu Yasası  gibi pek çok temel yasadaki ilgili hükümler çöpe atılmış olması iktidar hedefleri için her yolun mübah olduğunu ortaya koyuyor. 

 

Haber değeri görülmeyen Van’daki sel, Hozat, Mardin’deki orman yangınları, Karadenizde yaşanan sel felaketlerinden sonra gelen Akdeniz, Ege bölgelerindeki bütün bu iç karartıcı felaketler toplumda her yeni güne nasıl uyanacağımızın kaygısını yerleştirmiş durumda.

Bu kaygıları ağırlaştıran temel neden mevcut yönetim anlayışı ile beraber oluşan öngörüsüzlükler, tedbirsizlikler ve kamusal kurumlarının işlevsizleştirmelerine bağlı olarak pek çok yurttaşımızın ve değerlerimizin bu  yönetsel ve doğal olaylardan dolayı can kayıpları ve maddi, manevi zarar görüyor olmalarıdır.

Yazık ki bugünlerin siyasi atmosferi, bu kışkırtıcı dil ve önlemsizlikleri, Konya’da İkamet eden Kürt ailesinin 7 ferdinin de göz göre göre kıyımına ve yakılmasına kadar varan vahşeti de beraberinde getirdi.

 

Tek adam yönetimi ile güvencesizliğe ve geleceksizliğe mahkum edilmek istendiğimiz çok açık.         Bu koşullarda yandaş olmanın da faydası yok. Zira siyasi iradenin neden  olduğu toplumsal ve doğal tahribatların kime isabet edeceğini kestirmek mümkün değil. 

 

O nedenle aklın, liyakatın ve bilimsel olanın hayata geçirilmesine, açık ve katılımcı bir yönetim anlayışına acilen ihtiyacımız var.

 

Tek adam macerasının sonu, neden olduğu sonuçlar şimdiden fazlasıyla belli oldu. 

Belli olmayan, bu gidişe karşı, muhalif çevrelerin bir an önce çoğulcu, özgürlükçü, eşitlikçi, barış ve adaletten yana bir ülke için bir araya gelip gelemeyecekleri…

Şimdi birlikte olma zamanı.

Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın