1 Temmuz 2021 Perşembe

Burdur Kent Meydanı

Posted by   on

Burdur Belediyesi kent meydanı düzenlemesi yapıyor.  Cumhuriyet Meydanındaki Belediye Binasının yıkımına  karar verildiği,

Cumhuriyet Parkından 1400 metre karelik alanın da eklenmesiyle birlikte geniş bir kent meydanı düzenlemesinin öngörüldüğü duyuruldu.  

 

Bu düzenleme nedeniyle kent sakinleri ağırlıklı olarak 2 konu üzerinde tartışıyorlar. 

1-Metin Bozok’un 1969 yılında gerçekleştirdiği ve Burdur Belediyesi Binasının kent meydanına bakan yüzünde yer alan bir eseri var. 

Burdur’un gölü, halısı, gülü ve İnsuyu Mağarası’nı simgeleyen, geleneksel giysileriyle çalışan kadınları yansıtan figürleriyle bu eseri sanatsal /kültürel miras niteliğinde görmemek mümkün değil. Bu eser 2004 yılından bugüne kadar Belediye Meclisinin kararı ile Burdur Belediyesinin kurumsal kimliğini ifade ediyor ve kentin resmi logosu olarak kullanılmaya devam ediliyor.  


Kent meydanın düzenlemesi kapsamında bu modern sanat mirasımızın yer aldığı duvarın da yıkılacağı ancak rölyefin rölevisinin çıkarıldığı ve bu hatıranın başka bir alanda yaşatılacağı Belediye Başkanlığınca duyuruldu.

 
Kent bütününde, kentin hemen bütün resmi ve sivil kurumlarınca  kültürel miras olarak da kabul edilen bu eser, kentin sembolü, kentin kimliği halini almış durumda. Ulusal ve uluslararası düzeyde de tanınırlılığı ve kullanımı olan bu çalışmanın bulunduğu duvarın yıkılması halinde sanatsal kültürel bir mirasımız olan ve kent kimliğinin sembolü olarak ilan edilen bu eserin orijinal halinin kendi ellerimizle ortadan kaldırılmasına karar verilmiş olacaktır.

 

Oysa bugün bile Koruma kurullarına başvurularak bu modern sanat mirasımızın tescil edilmesi koşulları bulunmaktadır. 

 

Bu eserin orijinal haliyle yerinden çıkarılması ve korunmasının mümkün olduğu uzman çevrelerce ifade edilmektedir.

 

Bu duruma karşın bilimsel, akademik incelemelere dayanmayan farklı yönde resmi açıklamalar yapılması kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Kentsel hizmetlerde aceleci ve bilimsel olmayan uygulamalar kamusal çıkarlara aykırılığı da beraberinde getirir.  

 

2-  Bu kapsamda olmak üzere kent meydanlarının düzenlenmesinde nasıl hareket edilmelidir ? 

Kentin vitrini, buluşma ve etkinlik merkezi olarak ele alınan kent meydanları çok sesli, çok renkli ve çok kültürlü demokratik yaşam alanlarımız olarak görülmelidir.

 
Kent sakinlerinin kentine sahip çıkmaları ise kent düzenlemelerinde söz yetki karar sahibi olmalarıyla mümkündür.  
 

Yukarıdan aşağıya, tek taraflı yaklaşımlarla Belediye personellerinin hazırladığı  çoktan seçmeli tercihlerle yetinmek kent yaşamını daraltır, oldu bittileri beraberinde getirir.

 

Tartışmaya açılmadan, farklı yarışma yöntemleriyle farklı uzmanlık alanlarının bilimsel kriterlere göre kentin fiziki, sosyal, tarihsel ve kültürel yapısını ortaya komasına imkan tanımadan ve en başından itibaren kent sakinlerinin ve dinamiklerinin aktif katılımı sağlanmadan hayata geçirilmek istenen kent meydanı düzenlemelerinden kamusal yarar beklemek gerçekçi olmayacaktır.  

Bu durum herşeyden önce kentlilerin kent haklarının ihlali anlamına gelmektedir. 


Burdur Belediyesi sosyal belediyecilik örneği vererek kent kimliğine ve kent hafızasına sahip çıkmalıdır. 

Kent sakinlerinin anılarını canlı tutmalarına, kent belleğinin heba edilmemesine özen göstermelidir. 

Kent kimliği de, kentlilik bilinci de kentli haklarının önünün açılmasıyla anlam bulan kavramlardır. Kent sakinleri anılarıyla birlikte yaşadıkları, karar süreçlerine doğrudan katılabildikleri ölçüde kentsel yaşam ile bütünleşecekler ve kentlerine sahip çıkacaklardır.

Hiç yorum yok:
Yaz yorum

-
Bültenimize Katılın